Skinner skrev Walden Två under några intensiva veckor i 1945, och fick den utgiven tre år senare. Boken var ingen succé. Det var först med det omvälvande 60-talet och dess alternativrörelser som den verkligen började sälja och det tog inte lång tid innan ett antal försök organiserades för att realisera Walden i dåtidens Amerika.
Sociologen Hilke Kuhlmann (2005) har intervjuat ett flertal deltagare i dessa försöksamhällen, framförallt från de två mest framgångsrika: Twin Oaks i Massachusetts samt Los Horcones i Mexiko. Båda dessa kollektivsamhällen finns kvar, men liknar inte alls Skinners vision.
Twin Oak grundades av personer som framförallt var intresserade av det alternativa i Skinners samhällssyn. Waldens bakomliggande ideologi var inte det viktiga. De såg boken snarast som en ritning för sitt samhälle och försökte implementera systemen med planerare, gemensam barnomsorg och arbetspoäng. Kuhlmann menar att alla sådana ”blueprint”-försök till Walden samhällen misslyckades. Undantaget, Twin Oaks, finns kvar eftersom de övergav Walden två som instruktionsbok för sitt kollektiv.
Den andra vägen att gå, som valdes av studenter och övertygade behaviorister, var att försöka sig på ett experimentellt utformande av samhället. De försökte inte kopiera kollektivet i Walden Två, utan applicera de metoder som Skinner argumenterat för. Enligt Kuhlmann föll de här projekten istället på deltagarnas oförmåga till organisering. Många ville bestämma och planera men ingen ville vara den tystlåtna medlemmen som de andra kunde experimentera på. Dessa ”akademiska” försök varade bara några år. Undantaget från detta är det mexikanska kollektivet Los Horcones. Detta lilla samhälle får en stor del av sin inkomst från att fungera som skola för förståndshandikappade barn. Men även om Los Horcones tycks levnadskraftigt växer det inte heller. Det är långt från Fraziers vilda expansionsplaner.
Försöken att realisera Walden Två kan alltså delas in i två grupper: de som tog Walden som en ritning för ett samhälle och som misslyckades eftersom de metoder Skinner föreslog var just detta: förslag. Den akademiska försöken gav sig på att experimentera fram fungerande kollektiv men misslyckades eftersom de underskattade vikten av medbestämmande för medlemmarna. Alla ville vara Frazier.
Kuhlmann, Hilke: “Living Walden Two: B. F. Skinner's Behaviorist Utopia and Experimental Communities” Champaign, Illinois: University of Illinois Press, 2005.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar