Frazier säger i en scen i Walden Två explicit själva idén bakom boken: ”Vad skulle du göra om du upptäckte att du förfogade över en fullt fungerande och användbar beteendevetenskap?” Skinner ansåg att en sådan vetenskap var nära förestående. Walden Två är en bok om effekterna av psykologin som vetenskap, på samma sätt som Aldous Huxleys framtidsvision ”Du sköna nya värld” beskriver möjliga effekter av biologin som vetenskap. Men psykologin var inte, och är inte, någon mogen vetenskap med ett enande paradigm.
Skinners premiss är helt enkelt inte uppfylld. Men frågan finns kvar: vad skulle du göra? Och om vi tror att vi skulle kunna göra världen bättre, borde vi då inte försöka skaffa oss en sådan vetenskap?
Det bör nämnas att en annan väg framåt är att faktiskt applicera de principer som beteendeanalysen redan har utvecklat. Lejonparten av den forskningen gäller barn med försenad utveckling, men beteendeanalytisk forskning bedrivs också på hur man får människor att källsortera, hur vi kan effektivisera läsinlärning hos barn, hur man lär föräldrar att forma sina barns beteenden genom uppmuntran istället för med skäll. Det område som ligger närmast Walden är kanske den gren av beteendeanalys som kallas för Organizational Behavior Management. William Abernathy (2009) menar att Walden idag bäst skulle appliceras på ett företag. Det är alltför svårt att bygga upp en ny organisation och Abernathy menar istället att vi bör omvandla existerande organisationer. Kanske kan företag med tiden bli små samhällen, inte helt olikt en japansk företagsmodell.
Poängen att komma ihåg är att psykologin har potential att vara någonting mer än psykoterapisoffor och glansiga veckotidningar. Men inte dagens psykologi, och inte dagens beteendeanalys. Om vi hade en fungerande beteendevetenskap idag skulle du läsa det här i en av solstolarna på taket över Walden Två.
Abernathy, W.B. “Walden Two Revisited: Optimizing Behavioral Systems” Journal of Organizational Behavior Management, 29, 2, 2009 175-192
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar