2006-10-19

1: Skvallerdriften

Mat förhåller sig till hunger på samma sätt som böcker förhåller sig till - vadå?
Läslusta förstås, men läslusta är - viljan att läsa böcker. Upplevelsen hunger däremot har en djupare empirisk definition, en driftsmässig grund. Hunger är ett uttryck för ett biologiskt behov. Så vad är behovet bakom läslustan?
Det skulle kunna sägas, och har också sagts av bland annat Elinor Ochs och Lisa Capps, att formaliserade narrativ som skönlitteratur, dramer och filmer i själva verket är en sekundär form av vardagliga anekdoter. Lite lösryckt skvaller om en gemensam bekants förehavanden förra helgen är med denna syn en mer ursprunglig berättelse än exempelvis Illiaden. En skönlitterär texts narrativa signifikans är bara en sorts uppstyrd anekdot. Att skönlitteraturen är fiktion medans anekdoter och skvaller utger sig för att vara sanna tycks inte göra nån skillnad.
Givet detta har alltså frågan flyttats ett steg: Mat förhåller sig till hunger på samma sätt som anekdoter förhåller sig till - vadå?

/L

1 kommentar:

Anonym sa...

har du och kristoffer poppius bytt plats? eller har ni alltid varit body doubles? jag frågar med tanke på dagens dn på stan. inget illa ment.