2010-02-10

Fonemtest

Logopeder använder sig av någonting som de (slarvigt förmodar jag) kallar för fonemtest. Ett fonemtest går ut på att försökspersonen får uttala ett antal ord, som tillsammans innehåller svenskans viktigaste fonem i olika kombinationer. Resultatet ges som en lista på vilka fonem personen kan, och vilka hon inte kan (svåra kan vara tex kombinationen "spr" eller "ng"-ljud).

Man skulle naturligtvis kunna summera antalet fonem som en person kan, skapa en normgrupp och börja uttala sig om att Rutger har en "fonemkvot" på 74 medans Vilma har en på 124, och sedan säga saker som "Rutger pratar så dåligt för han har låg fonemkvot". Detta är nämligen vad man gör med IQ.

Säkerligen skulle man kunna hitta en fonem-g-faktor, dvs är man bra på "sch"-ljud ökar sannolikheten för att man också kan säga "sk". Detta kan ju bero på att infödda svenskar är bättre på alla svenska fonem, och/eller på att hjärnskador försämrar alla fonem och/eller på att barn som hör dåligt får försenat talspråk. Allt sådant skulle tillsammans bidra till att de olika beteendena (fonemen) skulle komma i klump.

Det finns två poänger med att ta upp fonemtest:

1. fonemtestet är beundransvärt i sin kliniska koppling: om patienten inte kan vissa fonem så är det dessa som ska tränas (inte nåt slags generell fonemförmåga).

2. man ser fonem som flera separata beteenden, som alla kräver olika motoriska och perceptuella färdigheter. Orsakerna till ett lågt eller högt totalpoäng kan vara flera: Kanske finns det en genvariant som gör det extra svårt att böja tungan så man gör bra s-ljud, kanske är det svårare att få in distinktionen mellan "p" och "B" om man hör dåligt. Frågan om en eventuell fonem-g-faktor blir lättare att reda ut om alla sådana andra faktorer är klara.

Alla fonem tycks ha en gemensam funktion: att kunna prata vettigt. Vi förstår vad nån menar som säger att Rutger har dåligt uttal. Men om vi ska göra vetenskap av detta behöver vi nyansera analysen, vare sig det gäller artikulation eller intelligens.

Var det här en bra liknelse?

6 kommentarer:

Daniel sa...

Lars, snälla sluta skriva "och/eller" klarar inte av detta slöseri och överflöd!

Det du vill beskriva är en mängd.

För detta kan du använda en rad logiska operatorer. t.ex. konjunktionen OCH. Där "hjärnskadade och infödda svenskar" innefattar den mängd av individer som är födda i Sverige samt uppvisar en hjärnskada.

Vill du däremot beskriva en disjunktion kan detta göras på olika sätt. Först bör du bestämma dig om det du vill beskriva är en exklusiv disjunktion eller en inklusiv disjunktion.

Exempel på inklusiv disjunktion är "hjärnskadade eller infödda svenskar" detta omfattar då (1) Alla som är infödda svenskar (2) Alla som är hjärnskadade (3) Alla som är hjärnskadade samt är infödda svenskar. (Detta är troligtvis det du vill beskriva)

Vill du däremot beskriva en exklusiv disjunktion så gör du detta genom att skriva "antingen hjärnskadade eller infödda svenskar" Den exklusiva disjunktionen är alltså ömsesidigt uteslutande av konjunktionen.

Frågan är kanske om dina definitioner av delmängderna också är överflödiga eftersom det är välkänt utan för Sveriges gränser att alla svenskar är hjärnskadade.

Daniel sa...

För övrigt är detta inte ett språkpolisiärt inlägg eftersom jag själv är mästare på särskrivning (se objektet som "saknar för" i inlägget ovan).

Det handlar om att "/" oftast används istället för "|" vilket är exakt samma sak som att skriva "eller" vilket gör att du precis har skrivit "och eller eller".

Nu kanske detta hade passat om logopedinlägget berört ämnet palilali, men detta var ej fallet.

K&S sa...

Daniel, du är ju tokig i ditt huvudet! Jag hoppades du skriva någonting uppmuntrande och/eller klurigt om IQ!

/Lars

Per-Arvid Berglund sa...

bara vagt relaterat, men lite småkul, samt spexigt med nazism såklart. såg denna igår, och det är klart fonemforsknings-relaterat när de lyckas sätta prat på den gamle grisens grymtningar. tänk läppläsar-HAL från 2001 a space odyssey fast på riktigt:

http://topdocumentaryfilms.com/hitler-speaks-hitlers-private-movies/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+TopDocumentaryFilms+%28Top+Documentary+Films+-+Watch+Free+Documentaries+Online%29

Per-Arvid Berglund sa...

menade alltså: http://topdocumentaryfilms.com/hitler-speaks-hitlers-private-movies/

K&S sa...

jomenvisst, coolt som tusan! ska ladda ner och analysera Hitlers fonem-g-faktor.