2008-11-16

Rött är sexigt

Man kan tänka sig två anledningar till att så är fallet: 1. Vi lever i ett samhälle där färgen rött och sexrelaterade stimuli uppträder tillsammans: vi har alla en betingning av rött till sex. 2. En medfödd koppling rött-sex. Hos primater är det legio att honor använder färgen rött som signal för ägglossning, exempelvis kring genitalier eller ansikte.

Scarlet! I rest my case.I senaste numret av Journal of Personality and Social Psychology presenteras en serie experiment med syfte att undersöka hur färgen rött påverkar en kvinnas attraktionskraft. Författarna undersöker hur heterosexuella män och kvinnor skattar en kvinnas attraktivitet på en skala 1-9. Fotot på kvinnan är tryckt antingen med vit eller röd bakgrund.

Resultaten: män uppfattar kvinnan som mer attraktiv när fotot presenteras mot röd bakgrund (på skalan 1-9 är skillnaden ett helt steg!). Kvinnorna i studien påverkas emellertid inte. Vare sig färgerna grön eller blå har samma effekt på skattningarna. När männen ombeds gissa kvinnans intelligens eller "likeability" så finner man att dessa däremot inte påverkas av färgen röd, det är bara skattningar av sexuell attraktion som påverkas. Man kan också notera att männen inte var medvetna om att deras skattning påverkades av färgsättningen.

Elliot & Niesta konstaterar att fynden är "valuable information for both men and women in the mating game".

Elliot, A. J. & Niesta, D. "Romantic Red: Red Enhances Men's Attraction to Women" Journal of Personality and Social Psychology, 2008, Vol. 95, No. 5, p 1150-1164.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle vara intressant att få veta hur det är med män - är de också sexigare när de är röda? Eller intressant och intressant, vet inte om studien var så intressant.
Men, en annan sak: framgår det om kvinnorna som kollade på de röda kvinnorna var hetero eller homo? Skulle ju vara bra att veta om det gäller flator, blir ju praktiskt dårå om det gällde både homokvinns och heteromän så man slipper ha flera garderober så att säga.

Olle sa...

Ja varför skulle studien vara intressant för män över huvud taget? Så att de ska stanna upp och tänka: "Nej men vänta här nu; tycker jag att hon i rött är snyggast för att hon är klädd i rött eller för att hon verkligen är snyggast?" eller vadå?

Per-Arvid Berglund sa...

haha, big up olle!

anna stina sa...

Jag hörde igår att "Olle borde alltid ha röd tröja på sig". Men det kanske bara gäller just Olle? Värdelösa undersökning, här får man ju allt annat än klarhet.

Per-Arvid Berglund sa...

betyder det här även att rödhåriga personer automatiskt är "snyggare" än säg blonda?

Anonym sa...

antagligen. det här med rödhåriga tjejer är ju nåt som jag har hävdat i flera år.

karin: naturligtvis var tjejerna straighta. tror du att de släpper in vem som helst i testlabben i amerikat?!

Olle sa...

Anna-Stina: Vem sa det?

P-A: klart är iaf att rödhåriga tjejer framställs som snyggare i amerikanska filmer och serier: tänk Lauren Ambrose i Six Feet Under, Rachel Hurd Wood i Parfymen, Alison Loman i Where the Truth Lies och hon den rödhåriga som jobbar med film i säsong två av Sopranos.
Hur det är med rödhåriga killar är nog en annan femma.

Lars: se ovan.