2008-12-07

Psykologer of the world, disband!

Jag läser en kurs om primärvård. En gästföreläsande psykolog säger att det är "oetiskt" att utveckla behandlingsmanualer som kuratorer och undersköterskor kan använda. Om vi kan göra om våra terapier till manualer, då kommer de ju bara anställa billigare yrkesgrupper än oss. Det är som att tandläkare skulle motsätta sig försäljningen av tandborstar! Skit samma att vården blir effektiv och att fler människor får hjälp, vi psykologer måste hålla oss mystiska, magiska och behövda.

Ordföranden för psykologförbundet, Lars Ahlin (nix, inte samma som författaren), har uttalat sig om att ett av våra största misslyckanden var när det beslutades att även socionomer får utbilda sig till psykoterapeuter. Inte för att socionomer skulle bli dåliga terapeuter eller att det finns ont om jobb, utan bara för att vi psykologer inte längre framstår som lika coola.

Utbildar man sig till ett människovårdande yrke så borde ju ens mål vara att omintetgöra behovet av en själv. Alla psykologer måste jobba mot att göra sig själva arbetslösa.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med om att psykologer bör jobba mot att göra sig själva arbetslösa, men det du snackar om är ju att även socionomer jobbar mot att göra psykologer arbetslösa. Det är väl mer problematiskt att andra sätter mig i skiten än att jag själv gör det?

Tore sa...

Psykologerna kan drömma om att stoppa den floden.

Som jag ser det så behöver vi arbeta med extremt rafinerad Brief Interventions så att vi kan arbeta med väldigt stora flöden av patienten men ändå ha en individkontakt.

Var finns kursen?

K&S sa...

Rasmus: Nej! Inte ur skattebetalarperspektivet iaf.

Tore: Ja! 45-minuters-sessionen kommer bli ett minne blott! Kursen går som kombo på KI-SU, den är bra i övrigt men har ändå viss skitsnacksfaktor.

Anonym sa...

När har du läst klart och kan börja skrynkla fritt mot betalning?

Anonym sa...

Det är just sån här logik som gör att jag VERKLIGEN avskyr psykologer.

90% av psykologerna pratar om utbildningens speciella "kompetens" och att "perspektiv"-kriget måste läggas ner för att lägrena ska främja yrkesrollens position och inflytande i samhället. Eklekticism är ingen jävla förebild. Att lägga ner stridsyxan och slå ihop BT med PDT är bara nonsens. Blodiga samtal är vad som driver kunskap framåt inte kompromisser.

Det finns ingen jävla kompetens på psykologprogrammen runt om i landet. Utbildningen håller inte måttet. Kvalitéstandarden är inte säkrad.

Gå till en präst istället det brukar vara gratis. Kyrkan är för övrigt grym på inlärning av säkerhetsbeteende.

Anonym sa...

Arbetslösheten skulle stiga i takt med att allt färre sökte till psykologprogrammet, eftersom ju ocoolare det är att vara psykolog, ju färre vill vara det. Alltså skulle arbetslösheten bara vara ett problem för en generation, sen skulle både psykologer och deras arbetslöshet vara försvunnen. Och då skulle man slippa bråka med psykologer.

Men skämt åsido så tycker jag att du har rätt i att psykologer borde arbeta för att göra sig själva arbetslösa, det är helt logiskt!

Anonym sa...

Och vilken jävla dumsnut till psykolog sätter skattebetalarperspektivet framför psykologperspektivet?
Visst, psykologer, liksom många andra, bör arbeta mot att göra sig själva arbetslösa, men hellre i termer av att lösa problem hos klienterna snarare än att lämpa över arbetsbördan på mindre kvalificerade yrkesgrupper.
There's a difference, no?
Eller är du bara lat, din hund?