2009-05-22

Det tråkiga med avrättningar

Alltså apropå det här med giljotinering som vi skrev om lite tidigare, det kanske inte är så soft som folk verkar tro. Det här med avrättningar överhuvudtaget är kanske inte så soft, eller som Hillman (1993) skriver: "it is widely asserted that executions are humane and painless, although no evidence to this effect appears to have been published."

Han har säkert rätt. Efter en noggrann genomgång av olika avrättningsmetoder och skador som de ger upphov till drar Hillman slutsatsen att det nog gör tämligen ont för det mesta, utom kanske möjligtvis vid intravenös injektion. För att vara tydlig sammanfattar han sina smärtuppskattningar i en tabell (fig 1.) Jag vet fan inte om detta är vägen jag skulle gå för att argumentera mot dödsstraff, men men.

Hillman, H: 'The possible pain experienced during execution by different methods.' Perception, 1993, 22, 745-753 fulltext PDF

1 kommentar:

rasmus sa...

Hihi, "although no evidence..." följt av hans egna gissningar? Säga vad man vill om introspektion, som metod betraktat, men nog måste introspektion vara överlägset gissad introspektion?
Eller kanske inte förresten.