2010-05-01

Autismessens

Det finns flera skäl att vara behaviorist, och flera grejer i behavioristpaketet (eller kanske snarare, beteendeterapi-paketet) som man kan gilla eller inte gilla. Jag är inte helt övertygad om hela den här operant betingning-grejen (detta är en historia för sig), men vad jag däremot gillar är att det är beteenden som är studieobjektet.

Christopher Gillberg - Sveriges mest namnkunnige autismforskare - menar att "tillståndet" autism orsakas av att man "saknar förståelse för meningen med ömsesidighet". Vad betyder ens detta?

Vi vet alla vilka beteenden som personer med autism har: stereotypier och tex ekotal, och kanske framförallt inte har: omodulerat tal, för lite ansiktsmimik, bristande ögonkontakt och smal intresserepertoar. Eller såhär: det är på grund av dessa beteenden som vi säger att de har autism (dessa är, mfl, de diagnostiska kriterierna). Till att börja med är det inte på nåt sätt uppenbart hur dessa beteenden skulle förklaras med Gillbergs minsta-gemensamma-nämnare (det är i själva verket till och med svårt att tänka sig), det är dessutom konstigt att tänka sig att den stora variation inom dagens autismdiagnos skulle kunna förklaras med en enda orsak. Varje beteende kan ju ha olika förklaringar, både neurologiskt och uttryckt som nån slags inlärningsmekanism eller motivationsfrånvaro.

Det vore mer informativt att säga att tex autismbeteenden kan orsakas av att man inte finner ögonkontakt förstärkande eller att man är för upptagen av förstärkande stereotypier för att lära sig vanliga kommunikativa beteenden. Med en så uppenbart heterogen diagnosgrupp, varför ska det finnas en enda förklaring?

Men kanske framförallt, Gillbergs pårökta och icke-operationaliserbara förklaring är precis sånt som man hemfaller till om man går bortom beteenden som psykologins data: totalt omöjligt att forska på, och helt omöjligt att göra något vettigt kliniskt av.

To be continued...

2 kommentarer:

Anonym sa...

vilka gulliga barn det finns på internätet!

jag tycker du skrev en smart sak: vi letar inte efter essensen i asd längre. det måste helt enkelt vara flera. tusen gener, kanske ;)

Gillbergs tanke om essens är lika bra som den sociala förklaringen till pedofili: blir man utsatt för det så utsätter man andra för det. jag fattar inte alltid vad som är grejen med ömsesidighet är, men jag är inte autistisk.

/Linnéa

lars sa...

Men det här är ju viktigt! Det är uppenbarligen ingen som tror att vi ska kunna hitta en enda första orsak till autism (en enda gen, en enda sorts förlossningsskada etc), däremot tror alltså gillberg att det finns ett enda kognitivt deficit - en modul som är paj.

Hur är det förresten med den där smitto-förklaringen på pedofili? Jag hörde nånstans att den är helt baserad på intervjuer med dömda pedofiler, och att dessa gärna hittar nån sån ursäkt-förklaring.

/Lars