2011-04-06

Allegiance

Glömde visst att skryta om min senaste publicerade artikel. Här kan man läsa artikeln (som är min examensuppsats), och ett mycket motiverad och välformulerat sågande av densamma (på danska!?)

Klintwall, Gillberg, Bölte & Fernell: "The Efficacy of Intensive Behavioral Intervention for Children with Autism: A Matter of Allegiance?" Journal of Autism and Developmental Disorders, 2011, DOI: 10.1007/s10803-011-1223-z

4 kommentarer:

Rasmus sa...

Så vad säger du, och vad säger de? Är allegiance en (bra?) prediktor för behandlingsutfall? Vad är invändningen, att allegiance är något man frågar om när man rekryterat tränare, så det sker nån form av selektion redan där?

Martin sa...

Hej!

Det här var mycket intressant! Jag jobbar som förskolepsykolog och funderar mycket över hur jag ska kunna sno ihop en IBT-light och förmedla den till förskolepersonalen. Min erfarenhet är att behaviorism är ganska tabu om man nämner det samtidigt som nästan alla är mycket tacksamma över de konkreta råd man kan ge utifrån en beteendeanalys.

lars sa...

Rasmus: nej alltså, problemet är att studien inte ens är prediktiv. jag frågar om allegiance EFTER behandlingen, och som dansken mycket riktigt påpekar så kan det ju lika gärna vara så att en bra behandling leder till högre allegiance. verkar faktiskt mycket MER rimligt tycker jag själv...

martin: japp, knepet är att inte nämna behaviorism, eller hur? men fan vad coolt, kan jag hjälpa till?!

Martin sa...

Hej!

Jag har inte kommit längre än en tanke. :-). Eller snarare, jag jobbar så ad hoc nu men skulle vilja systematisera det. De vanligaste problemen jag stöter på är barn med neuropsykiatrisk problematik och/eller trots/uppförandestörning. I samtliga fall finns det evidensbaserade metoder men de är ofta ganska krävande. Jag skulle vilja få en screening (måste vara internet, jag har inte tid med annat) för att grovt avgöra problematiken och sedan lägga upp ett program för stressade förskollärare som inte kräver särskilt mycket kunskaper om BA eller neuropsykiatrik.

Jag vet att tex landstinget har sitt autismcenter för de som har diagnos men annars har jag dålig koll på vad som finns idag. Jag ska titta på din uppsats och annat som fernell(?) skrivit. Har du några uppslag eller känner till personer i Sthlm som kan hjälpa vore det guld! Maila mig gärna!

Martin_hedlin@hotmail.com