2007-04-10

Student-07

Har en diskussion på villan om huruvida akademin kan eller ens vill göra människor lyckligare. Den tokiga gamla britten tror det inte, jag påstår mig i varje fall tro det. Som vanligt blir jag jävligt förbannad när nån inte tycker samma som jag. De gamla vanliga argumenten fram och tillbaka, evidensbaserad terapi eller inte, mätbara beteendeförändringar eller nåt mer djuplodande och kvalitativt? Min sida tycks vara den nya, övermodiga och optimistiska.

Kolla här två gubbars tankar: Sociologen Bourdieu's idé om att det bästa sättet för nykomlingar inom ett ämne (tex) att skaffa sig kapital (dvs inflytande) inom det fältet (socialt sammanhang, här akademin eller psykiatrin) är att omdefiniera vad som utgör kapital. Om de lyckas omformulera vad som ska räknas som "bra" till nåt som gamlingarna inte är har så är det de nya som blir inflytelserika. Är det det som jag håller på med? PDT blir KBT! En maktkamp?

Och samtidigt också Hjalmar Söderberg i Martin Birks ungdom: "Hur var det möjligt att han // kunde tänka annorlunda om de högsta och viktigaste tingen än de gamla och erfarna, och att han kunde ha rätt och de orätt? Detta tycktes honom vara ett nästan lika svindlande vanvett som själva den tro han nyss hade förkastat." Att bli ateist eller att vilja kvantifiera mänskliga upplevelser. Men ibland har ju gubbarna fel, och de övermodiga unga rätt: Söderberg dog i varje fall som ateist, och Bourdieu formulerade om reglerna för den franska sociologin och sopade mattan med de gamla strukturalisterna.

Och yup, det här är i min hjärna.

/Amy

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hatar dig.

(dagens lösenord: cgbcgc - ganska fint, va?)

Per-Arvid Berglund sa...

nästa naturliga steg är såklart en bild på lars kön?

(dagens lösenord: cpcpcp - ganska fint, va?)

Anonym sa...

Guuu vilken konstig märg! Och jag tycker det är skojigt att man ser att det är Lars, på profilen (kalkonhakan, supernäsan). Jag skrattade i flera sekunder.

Anonym sa...

"Jag vet att alla människor har en hjärna" - men vad därvid vet är inte alls helt givet. Hur ser denna vetskap ut i praktiken? -"Den visar sig genom min attityd gentemot honom". Man kan också tänka sig att man öppnade min skalle och den visade sig vara tom - skulle vi då säga att jag aldrig någonsin varken tänkt eller varit vid medvetande? -- Detta är en väldigt allvarligt situation!

I feel like doing brain surgery with a monkey wrench.

Kul att man ser Lars ihoptryckta näsa även på MR-bilden, den ser ju nästan roligare ut där. Det där får du nog ta upp med pyskologen, vännen.

(DL: pinxk)

Anonym sa...

Näää, men vad har jag skrivit? Och Rasmus, Larsas näsa är ju egentligen rätt gullig. Lugna ner sig.

Anonym sa...

Kalkonnäsa i all ära, det är roligt att ingen är elak för ett inlägg som illa dolt bara handlar om hur smart jag tror jag är. Om inte rasmus taffliga försök att bräcka mig i gymnasial fån-intellektualism räknas förstås!

Idag är sista dan för anmälan till högskolan i höst: ska läsa antikens idéhistoria tror jag...

Per-Arvid Berglund sa...

själv funderar jag på en korrespondenskurs i rektoskopi.
måste hålla terrorbalansen intakt liksom.

Anonym sa...

Vad hände med "Visslingens historia ur ett socialistiskt kvinnoperspektiv, 5p" då? Blir jag ensam på den kursen?

Quitters.

Anonym sa...

Det är bild fyra av elva. Valde du den som blev bäst eller? Hur ser de andra tio ut?

Tore sa...

Ja, har blivit en som kämpar för KBTs kapital oxo. Förhoppningsvis ger det även bättre vård...

Ey, bara ett tips. Sudda ut personnumret som visas på bilden.