2008-04-05

Psykologer tittas på i film

Det är mycket prat om alla fördomar om psykologer. I den mån detta är sant är det psykologernas eget fel, de har i vilket fall media på sin sida. Här är de coolaste filmpsykologerna:

1. Kris Kelvin i Solaris: Jävligt pretto film med en jävligt cool katt. Den här snubben är alltså både kosmonaut (leg.) och psykolog (leg.). Dessutom är han påfallande stilig i både den ryska och den amerikanska versionen; George Clooney dammit!

Jeanne Tripplehorn fast här i Big Love2. Beth Gardner i Basic Instinct: Mindre pretto film, mer snygg psykolog. Skådisen Jeanne Tripplehorn är snyggare än Sharon Stone och hennes femme fatale / mördarflata / knulla-sina-patienter -karaktär är mest film noir i hela rullen. Förresten är hon kusligt lik en dalkulla jag dejtade i somras.


Fox Mulder som action figure!3. Fox Mulder i X-files: Psykolog med tjänstevapen och en FBI-badge, kan det bli bättre? Agent Mulder var anledningen till att jag 12 år gammal övergav min tidigare plan för vuxenjobb (tågtidtabellplanerare). Tänk va, jaga unmarked helicopters i majsåkrar i Texas eller aliens i de sibiriska gruvorna. Kanske hångla med Agent Scully nån gång ibland.

Egentligen skulle jag förstås ha med Hannibal Lecter från Silence of the Lambs också, men han väl inte precis någon positiv mediabild. Andra förslag?

12 kommentarer:

linnéa sa...

ha,
det var ändå en dålig idé.

(fan)

Anonym sa...

Det är så orättvist! Biologer på film är i allmänhet dumma i huvudet och halvvägs in i filmen så blir de antingen galna eller uppätna av en haj/dinosaurie.

K&S sa...

Exempel om jag får be! Jag kommer på en heftig biolog direkt: Hon botanikern i Jurassic Park.

Du måste tänka på han killen som stellan skarsgård spelar i Deep Blue Sea...
/Lars

Tore sa...

What? Sedan när blev Moulder en psykolog? Måste kolla på wikipedia..

Haha, galet, det är sant.

Anonym sa...

Är inte pappan i Happiness psykolog? Det får väl räknas som ett motexempel i så fall.

Anonym sa...

Äsch, psykologer! Tacka vet jag sjuksyrror, t.ex. syster Ratched i Gökboet. Här snackar vi cool. Byt utbildning Lars!

Anonym sa...

PS. Ett annat motexempel (om nu det är ett ord): han styvpappan i nån sånhär amärikansk tomtefilm. han är typisk psykolog.

Per-Arvid Berglund sa...

lars, varför skaffar du inte en ny och riktig psykologiblogg istället? vem försöker du lura?

Anonym sa...

Oh! Karin! Den där sjuksyrran med alla dödliga sprutor i Planet Terror. Riktigt fräsig.

Spelar inte Peter Haber psykolog i en sen Jönsson-ligan film där självaste Jönsson, Gösta Ekman, blivit tokig och ersätts av sin psykolog?
Och Magnus Härenstam som lär Stig H att våga flyga i första sällskapsresan-filmen! Båda dom två film-psykologerna visar sig vara skurkar. Hmm.
Mer psykologer i svensk film i alla fall!

Rasmus sa...

Jag tycker Dr. Lawrence Jacoby har en given plats i sammanhanget, men om han hamnar på den goda eller onda sidan är jag inte riktigt säker på.

Anonym sa...

vänta lite nu. sen när blev det läkare som skulle listas. och massa fåniga sjuksyrror. psykolog är inget jävla vårdyrke. och psykiater är INTE samma sak som psykolog.

K&S sa...

Dr Jacobi vinner med marginal, om det inte var för att han nog är psykiater.
/Lars