2008-10-13

Vissa terapeuter är gladare än andra

Det har ju varit snack på sistone om den där metastudien om evidens för långtids-psykoanalys. För att ge PDT'arna ännu mer vatten på sin kvarn kan man också fundera över följande studie:

Freud var som bekant än glad jävel.Topolinski & Hertel (2007) har gjort en enkätundersökning på 184 tyska psykoterapeuter och frågat dem om terapiinriktning och hur nöjda de är med sitt jobb. De har dessutom bett dem fylla i personlighetsformulär. Författarna finner att det viktigaste för att vara nöjd med sitt jobb som terapeut är att ens personlighet är kongruent med ens terapiinriktning. Terapeuter som beskriver sig som mer "intuitive" (typ humaniorainriktade) blir nöjda om de jobbar med psykodynamisk terapi, medan terapeuter som är "sensing" (typ naturvetenskapliga) är nöjda som beteendeterapeuter. Men när man kontrollerar för denna personlighet-terapiform-match så kvarstår ytterligare än variabel som viktig: Terapeuter som jobbar med psykodynamisk terapi är mer nöjda med sitt jobb än KBT-terapeuter! (Ytterligare ett fynd är att terapeuter med eget företag är mer nöjda än dem som är anställda på psykiatriska kliniker, inte helt oväntat kanske.)

Burrhus F Skinner anstränger sig sitt bästa.Även tidigare studier har funnit att psykoanalytiker är mer nöjda med sina jobb än terapeuter med andra inriktningar (Reimer, Jurkat & Raskin, 2005). Vare sig Topolinski & Hertel eller Reimer et al vågar sig på några spekulativa förklaringar till detta. Men jag nämnde det här för Josefin som skrattade och sa: Alla vill såklart ha ett jobb där man får pröjs för att bara humma.

Reimer, C.; Jurkat, H. B.; Raskin, K.; "Lebensqualität von ärztlichen und psychologischen Psychotherapeuten. Eine Vergleichsuntersuchung." Psychotherapeut. Vol 50(2), 2005, 107-114

Topolinski, S. & Hertel, G.; "Role of personality in psychotherapists' careers" Psychotherapy Research, 17(3), 2007, 365-375.

4 kommentarer:

Tore sa...

Hah, se där! Spelade det någon roll hur länge de hade arbetat? Var psykoanalytikerna oftare läkare? Kan ju tänkas att status spelar in.

Eventuellt skulle KBT kunna bli mekaniskt och inte lika kul som att köra principstyrt/intuitivt. En gissning...

Simon sa...

Det här har inget med det kommenterade inlägget att göra, men jag undrar varför jag har problem med att prenumerera på RSS:en av denna magnifika blogg.

När jag trycker på RSS-ikonen så hamnar jag bara på denna löjlig sida: http://dev.communityserver.com/forums/p/492214/600726.aspx

Why?

Anonym sa...

Tore: I Topolinski & Hertel så kollar de inte för läkare eller yrkesår, och hur det är i den andra artikel vet jag faktiskt inte. Den är på tyska och jag stoppade bara results-tabellerna i babelfish... Det låter ju onekligen som rimliga förklaringar annars!

Simon: beats me, förslag? och tack!

Simon sa...

Nej, jag vet inte... Men nu lyckades jag i alla fall, feeden funkar från den här adressen: http://www.blogger.com/feeds/11596227/posts/default

Men inte från http://kungenochsilvia.blogspot.com/feeds/posts/default ... som funkar för alla andra blogspot-bloggar. Konstigt. Well.