2008-10-06

ägglossning - inkomst

Kungen & Silvias serie om sensationsforskning fortsätter! Den här gången: sex!

Det är en populär uppfattning att människan är ett djur som har frikopplat sin sexualitet från reproduktionens kladdiga bojor. Det är vi och delfinerna som har sex för skojs skull osv. En synnerligen rolig studie från 2007 talar emot den här idén:

Miller, Tybur och Jordan lät lapdance-tjejer på ett antal fishy dansinrättningar notera sin menstruationscykel och samtidigt hur mycket de fick i dricks av sina kunder. Diagrammet nedan visar att perioden innan ägglossning (dag 9-15) dubblas dricksen! I studien ingår också kvinnor som knaprar p-piller, och för dem är effekten samma men betydligt svagare.
Dricksen för lapdance-tjejerna varierar över menstruationscykeln
Miller et al vill dra följande slutsats: medelst någon okänd mekanism blir kvinnorna mer sexuellt attraktiva när de har ägglossning. Antingen "läcker" kvinnorna information om sin menstruationscykel, eller också sänds denna information. Det sistnämnda alternativet är roligast. Man kan tänka sig att evolutionen har selekterat fram kvinnor som liksom med "conspirational whispers" talar om för hög-kvalitets hannar att de har ägglossning, samtidigt som de döljer denna information för sin stadiga partner. Kvinnor som lyckas med detta kan bibehålla monogama förhållanden med en lojal hanne, men fortfarande försöka maximera den genetiska kvalitén på sin avkommas fäder. Ska man ta risken att vara otrogen ska man åtminstone bara vara det där man faktiskt kan bli på smällen, så att säga. Det finns sen tidigare stöd för att kvinnor upplever oproportionellt ökat sexuellt intresse för andra män än sin partner under just ägglossningen (en förvisso inte så snygg studie: Gangestad et al, 2002).

Den här sortens "revealed preferences" studier är satans stiliga. Man bara önskar att det var man själv som kommit på den först...

Gangestad S.W., Thornhill R., Garver C.E.; "Changes in women's sexual interests and their partners' mate-retention tactics across the menstrual cycle: evidence for shifting conflicts of interest." Proc Biol Sci. 2002, 269(1494), 975-82.

Miller, G., Tybur, J. M, Jordan, B. D.; "Ovalutory cycle effects on tip earnings by lap dancers: economic evidence for human estrus?" Evolution and Human Behavior 28, 2007, 375-381.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte en tillfällighet att den där studien nyligen "belönades" med ignoble-priset va?

Anonym sa...

nix, courtesy of Karin Bojs!

Anonym sa...

Men du Lars, hur var det med det där om att bisexuella kvinnor och homosexuella män är de som är kåtast? Kan du inte skriva ett blogginlägg om det. Känner att jag vill ha något vetenskapligt stöd till min personlighet.

Anonym sa...

men visst, det ska jag absolut styra upp! Fler beställningar madame vill göra?

Anonym sa...

jag betvivlar. det är helt enkelt så, att under den perioden av cykeln då man är som mest framgångsrik, är för att man mår bättre. jag tror servitriserna drar in mer pengar för att de är gladare och trevligare just då. inte för att de läcker info om att de kan befruktas.

­ sa...

SÅVIDA INTE MÄN TOLKAR GLADLYNTHET SOM ETT TECKEN PÅ KÅTHET? KANSKE... SYNONYMT, RENTAV? SKULLE EJ FÖRVÅNA MIG DET MINSTA!

K&S sa...

Hm. Evolutionärpsykologin intresserar sig generellt väldigt lite för mekanismer, vilket ju är lite märkligt. Det intressanta i studien är ju inte hur kvinnorna påverkar dricksen, utan att de faktiskt gör det.

Men de refererar också till en annan studie som visar att de inte ska finnas nån variation i kvinnornas beteenden, men nu orkar jag inte hitta referensen!