2006-08-31

september

Vi åt middagen ute på gården och Karin sa: "vad är det för stjärna?".
Men det var jupiter, en vandringsstjärna. Vår definition av stjärna i något sorts vardagsspråk är nåt emellan den astronomer använder, enligt vilka förstås även vår sol är en stjärna, och den mera intuitiva, som väl använder ordet om allting litet och lysande på himlen. Stjärnfall, till och med. Men vi kan alltså uppenbarligen säga: "oj vilken vacker stjärna, nähä, det var en planet."

8 kommentarer:

Per-Arvid Berglund sa...

jo jag har hört nyheterna om pluto. tydligen var det inte ALLS en planet, uan en enorm muterad ekorre-testikel som någon glöm kvar ute i rymden av MISSTAG!

K&S sa...

Mycket enklare att få bort planeter genom att definiera bort dem än det där omständiga StarWars-sättet där de spränger sönder dem med sin Dödsstjärna.
Mer effektivt alltså. Önskar att man kunde göra likadant med andra störande element i samhället, inte bara planeter.

Per-Arvid Berglund sa...

föresten, narin, man "kan" även äta BAJS, men inte fan undrar jag hur det smakar.

K&S sa...

Eh, nej? Om det är mer effektivt att definiera bort f.d. planeter tycker jag vi ändrar definitionen på "bög", "kvinna" och "neger" så att det klart framgår att dessa begrepp faktiskt är koextentionella (trots vad man kan tro prima facie), och när vi ändå är där kan vi modifiera definitionen så att den inte innefattar någon individ - kanske genom att göra defintionen kontradiktorisk? Då slipper vi dessutom allt tjat från F!. Vi kan definiera bort dem också faktiskt.

Du är alldeles för destruktivt lagd, Narin - sprängning är, och förblir, mindre effektivt än begreppsförskjutning, punkt.

Anonym sa...

Du åstadkommer ingenting med dina definitioner, Rasmus. Du kan inte förändra världen med språket. Även om jag också önskar att det fanns en enkel och smidig lösning på bög/kvinna/neger/F!/socialkonstruktivist-problemet.

Per-Arvid Berglund sa...

men vem sa att jag inte redan VET hur bajs smakar?

Anonym sa...

"Sprängning är ju typ den enklaste lösningen."
Det där är typ den största myten sen Romarriket. Försök säga det till din mattelärare när du har rivit sönder tentan - "det var den enklaste lösningen." Lös ekvationen - JA, genom att spränga den, hurrah!

Enklaste kanske, men långt ifrån den rätta. Eller är du pragmatist, din jävel?

Och det där med språk, Martin - har det någonsin gjorts allvarliga försök att förändra världen genom språket? Nej, just det - hur kan du då säga att det aldrig kommer att fungera?!

Dumjävlar.

Per-Arvid Berglund sa...

ingen film för mig idag inte. först ska jag på dramaten, och sen ska jag på min polares nya klubb "i afton: våldsdans".
så, sorry.