2006-11-13

4: Socialkonstruktivism?

...är ett ord som jag inte riktigt förstår vad det betyder. Extremt tolkad så tycks den betyda att vi konstruerar vår förståelse av världen sinsemellan, oberoende av en faktiskt värld. Är det den gamla vanliga realism/idealism-dualismen nu igen? Men mer rimligt tolkat så har socialkonstruktivismen naturligtvis viktiga poänger: definitioner och gränser för olika genus, moral, gott och äckligt, hot damn och holy crap. En tanke som jag inte förmår göra rättvisa är sålunda att narrativ är ett av de sätt som den här konstruktionen, eller (med ett typiskt humanistord:) förhandlandet, bedrivs. I så fall har alla narrativ en sensmoral för mottagaren (såhär går det om du gör såhär). Kanske kan man säga att de exemplifierar ett värdesystem (mening) som läsaren förväntas kopiera (förkasta om det är satir) ...eller om någon berättar om något knasigt som någon annan har gjort, eller om hur knasig någon är, så definierar man ett avvikande, ett särfall, för att påpeka för lyssnaren hur denne, normala, borde vara. Eller kanske narrativ förhandlar om kategoriserandet av världen?

Det här förhandlandet om världen är en tråkig förklaring, och den har åtminstone en uppenbar brist. Den förklarar nämligen bara vad berättandet fyller för samhällelig funktion, men inte vad individen får ut av det. Men i linje med den nu ganska uttjatade evolutionära argumentationen skulle man ju kunna tänka sig att det är en medfödd tendens, som syftar just till att stärka gruppsammanhållning och homogenitet. Hu, men det är för luddigt (nej: nebulöst).

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är intressant att vi människor ens bryr oss om att bry oss om sådana här saker. Eller vänta: Det är inte alls intressant.

K&S sa...

Men ALLT är faktiskt inte anpassningar. Den mänskliga hakan t.ex. Chimpanser har inga markerade hakor så varför tusan har vi det?? Jo hakor existerar inte för evolutionen, de är bara en följd av att våra käkben (som en följd av delvis annan föda) ser annorlunda ut än våra medapors.
När man börjar leta efter evolutionära förklaringar till en så komplex sak som berättande får jag genast hakvibbar. För mig känns det mycket mer troligt att berättelsen är en mer eller mindre slumpartad följd av att vi har förmågan att ha insikt i andras liv och vår stora vilja att kommunicera och skapa (vilket i sin tur har en hel hop av fördelar för ett intelligent socialt djur) inte tvärt om!

/S

K&S sa...

Jo, jag har ju liksom antagit att det är en medfödd vilja, drift, att berätta och lyssna på berättelser. För är det det så kan det väl inte vara en bieffekt? Jag ska läsa den där evolutionsteori-kursen! Att man kan och att man måste är väl skillnad?
/L

Anonym sa...

kan och måste.. okej det här med filosofi, det är lite som religion va? en mer intellektuellt accepterad form av religion?

K&S sa...

Men Lars. Vad är egentligen att berätta? Hur kan man anta att berättande är något som i över huvud taget går att behandla som en evolutionär enhet? Tror du att de som satt och berättade mest i sina grottor för en 750.000 år sedan var de som fick flest avkommor?
Att det kanske inte var precis denna egenskap som selekterades fram utan flera andra som i sin tur har lett fram till den nuvarande människans psyke behöver ju inte betyda att vi inte måste berätta. Biologins enda lag är ju trots allt att allt inom biologi (inklusive denna lag) är ohyggligt mycket mer komplicerat än det först verkar...
Egentligen är mina synpunkter rena hårklyverierna eftersom de enbart går ut på att påpeka att evolutionen inte är särskilt (eller inte alls...) ändamålsenlig. Alla anpassningar hos alla organismer har en gång i tiden varit någonting helt annat med ett helt annat användningsområde. Och på sätt kan väl vårt behov av att berätta vara fullt jämförbart med fåglarnas behov av vingar (som ju egentligen är armar som är bra att kombinera klättring och glidflykt med och som bara råkade ha för flygning ytterst lämpliga värmeisolerande fjäll på sig...) hur den evolutionära vägen hit än må ha sett ut.

/S

Anonym sa...

Let's all face it. Ingen av er är direkt kvalificerad för att prata om vilka som fick/får knulla mest.
Så vi kan väl bara enas om att den här diskussione suger, eftersom den inte kommer ha någon effekt på den mänskliga utvecklingen då varje gen som träffat den här websidan kommer ha seriöst svårt att föras vidare...