2010-11-07

Arkeologisk psykiatri

Som min favvofilosof Ian Hacking har sagt: bara idioter ägnar sig åt att historisk diagnostik. Det må vara idiotiskt, folk gör det så gärna ändå! Förra året hävdades det exempelvis att Hitler hade Aspergers, vilket förvisso var roligt men samtidigt obegripligt. Massmord på judar är väl knappast ett specialintresse på samma sätt som tågtidtabeller? Även om just dessa två har visst överlapp.

Problemen med att diagnostisera personer i historien är två. Det första, och uppenbara, är att vi har dåliga fakta eftersom vi inte kan träffa patienten. Det andra problemet är att vi diagnostiserar personer i en helt annan kultur, som om våra psykiatriska diagnoser var helt oberoende av sin kontext.

Allt detta apropå en skojsig artikel jag just hittade. Kejsar Claudius (10 f.kr- 54 e.kr) brukar man säga att han hade något slags lätt cp-skada pga olika tics och grejer han ska ha haft. Föga hade jag anat att detta var föremål för en brinnande akademisk debatt - men just så är det. Nu hävdas det i vilket fall (Murad, 2010) att han i själva verkat hade Tourettes. Spexigare, onekligen.

Murad, I: A neurological mystery from history: The case of Claudius Caesar. Journal of the History of the Neurosciences. Vol 19(3), Jul 2010, pp. 221-227

Inga kommentarer: