2008-03-04

De vansinnigas solglasögon

Hunter som ung, bara en observationHur är det egentligen med de här galningarna som alla pratar om? Vem är det som är galen, och hur kan man ta reda på det? Psykologiforskare these days brukar stoppa in den misstänkte i en MR-kamera för att få svar, men en betydligt billigare "folk psychology"-metod är tillgänglig: att titta. Det är ju exempelvis allmänt känt, redan gamle Hippokrates osv, att galna människor har solglasögon.

För att luska redan på sanningshalten i denna truism (!?) så har den märklige Dr Eperjesi i England bett 98 av sina kompisar att fylla i Cattel's personlighetsformulär 16PF5 och dessutom att uppge huruvida de använder tinted lenses (typ ljusa solglasögon). Till Eperjesis stora förvåning, och onekligen även min egen, så hittar han inga samband mellan personlighetstyp och huruvida man har mörkade glasögon.

Eperjesi konstaterar att det faktiskt är fel med "the labelling of people who wear tinted lenses as psychoneurotic". Man kan inte göra annat än hålla med.

Eperjesi, F.: (2007) "Do tinted spectacle lens wearers have a different personality?", Opthalmic Physiology, 27:154-158.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har aldrig hört talas om den här s.k. truismen. Hu vad läskigt att tänka sig att alla där ute, som bara tror att de förljer modets nycker, skulle vara tokiga!

Förresten kanske det är en fråga om kausalitet (detta älskade ord som ekats i rundgång i kollektivets yngre och mer naiva dagar).
Det kom ju rapporter för något/några år sedan om att det var farligt med fel färg på tintade glasögon. Effekten kan mycket väl ha varit att hjärnan skrumpnade ihop. Och se! När trenden har blivit passé finns inga spår av sammanbandet mellan solglasögon och skogstokighet! Borta är glajerna, kvar finns bara mass- och självmördare!

Anonym sa...

Genialt! Helt enkelt genialt! Jag ska omedelbart fixa empiri genom att experimentera på mig själv