2008-03-27

Anledningen till att negrer inte är så smarta

Det är ett tråkigt faktum att Afrika är en kontinent med väldigt låga IQn. Av de tjugo dummaste länderna i världen ligger tretton i Afrika. Vad kan detta bero på? Man kan ju tänka sig en massa fantasilösa mat/ utbildning/ kulturspecifika-test/ dålig-belysning-under-testningen -förklaringar, men den absolut coolaste står psykologen Satoshi Kanazawa på London School of Economics för.

Inte en g-faktor så långt ögat nårKanazawa är egentligen intresserad av begreppet g-faktor. Detta är en statistisk konstruktion som kommer ur faktumet att nästan alla mått på det vi kallar intelligens samvarierar något. Denna samvariation kallas för generell intelligens och anses vara den del av IQ-begreppet som är mest ärftlig och minst påverkbar av kultur. Det är ett mycket kontroversiellt begrepp och oerhört intressant. Den vanliga förklaringen till g-faktorn brukar vara nån sorts flummig idé om neural effektivtet, men Kanazawa argumenterar för att g-faktorn tvärtom är en mycket specifik kognitiv modul. Han menar att g-faktorsmodulen har utvecklats hos människan som en anpassning till en mycket varierande ursprungsmiljö. G-faktorn, eller innovationsmodulen, är alltså en modul bland alla andra små ansiktsigenkännings-, lögndetektions- och intentionsläsar-moduler. (Jag skrev om det här i höstas).

Satoshi har rätt vettiga argument för detta, exempelvis bristen på samband mellan en persons IQ och antalet barn man har, eller ens lokalsinne. Idén är alltså att dessa förmågor (att skaffa barn och att hålla ordning på var man befinner sig) bygger på andra distinkta moduler, skilda från g-faktorn.

Men som en avslutning på sin argumentation plockar han fram, sådär i en bisats, sin verkligt heta potatis: "If general intelligence evolved as a means to deal with evolutionary novel situations, then it follows that it should evolve more rapidly in the rest of the world than in the ancestral environment of the sub-Saharan Africa."

Under de hundratusen år som vi icke-afrikaner har varit innovativa och byggt kultur har alltså de här negrerna slappat runt och låtit livet rulla förbi på gammal automatiserad slentrian. Alla vet ju hur jävla intellektuellt utmanande det är att traska runt på en savann och bara överleva, man kan fanimej göra det i sömnen. Detta menar alltså Kanazawa ska förklara den kvarstående skillnaden i IQ-resultat mellan kaukasiska och svarta amerikaner, liksom ovan nämnda stora skillnad i IQ-normering i Afrika och resten av världen. Jag tycker han är jävligt ball.

Kanazawa, Satoshi (2005): General Intelligence as a Domain-Specific Adaptation. Psychological Review, vol 111, sid 512-523.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore fint att kunna följa Kungen och Silvia i via RSS, men ers majestäter verkar inte ha aktiverat den funktionen. Såvitt jag har förstått ska det inte vara så svårt..

Anonym sa...

Det vore fint att kunna följa Kungen och Silvia IRL. Såvitt jag har förstått ska det vara ganska så svårt.

Anonym sa...

Jag vill inte komma här och vara PK men...
Allvarligt talat så är det ju ett väldigt skumt resonemang. Tittar man på den ekologiska amplituden inom "Sub-saharan Africa" så innefattar den så gott som alla miljöer som finns i övriga världen förutom möjligtvis polaröken. Och dessutom måste ju folk som vandrat åt de västra eller södra delarna av kontinenten också ha stött på nya utmaningar. Det är ju inte så att Afrika är en enda stor monoton och fördummande savann...
Att människan tog ett steg ut ur Afrika hade en stor påverkan på världen men frågan är om världen påverkade människan lika mycket.
Sedan är det ju alltid lite ovetenskapligt att klumpa ihop alla afrikaner, som ju är mycket mer genetiskt diversifierade än övriga världens befolkning, till en grupp som till på köpet är parafyletisk vilket gör den lite knepig att använda vid jämförelser.

K&S sa...

Samuel, jag ska publicera det här inlägget i papper nånstans och lägga till ett citat av dig när du säger "Afrika är en enda stor monoton och fördummande savann".

Genialt!

Anonym sa...

Haha! Klart orutinerat att i den här smutsiga branschen använda meningar som börjar "Det är ju inte så att...". Jag får väl skylla mig själv antar jag...